Welcome to our Syma Forum - Please click on topics to view comments.You have to be a member to post-Free to join. Enter correct email as password will be emailed to you- All Syma Helicopter help and advice here. NEW- you can now change color of forum, bottom of page!

A A A
Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_Related Related Topics sp_TopicIcon
S107G Remote Range Issue
Avatar
107n00b
New Member
Members
September 24, 2012 - 3:50 am
Member Since: September 24, 2012
Forum Posts: 2
sp_UserOfflineSmall Offline

Hello R/C Experts,

 

I am completely new to R/C helicopters and I would greatly appreciate some assistance. I recently pick up a S107G to get my feet wet and I am having an issue with the range of my remote. In order to get any sort or reaction from the aircraft, I have bring the remote within 2 feet of the aircraft. Any distance further away results in no response at all from the aircraft. The angle at which I hold the remote compared to the aircraft also appears to affect its operation but I still must be within 2 feet. Here is what I have tried/verified:

  • I have verified through my research that the aircraft is an authentic Syma brand aircraft.
  • The aircraft has a full charge. Verified with the USB connector light going off when the charge is complete.
  • I have replaced the AA batteries in the remote 3 times and used 2 separate battery brands.
  • The LED indicator on the aircraft is solid green.
  • The LED indicator on the remote is solid green.
  • I have tried launching the aircraft from various flat surfaces of varying heights with no noticeable effect.
  • I have tried launching the aircraft under various lighting conditions ranging from total darkness to daylight with no noticeable effect.
  • I have tried launching the aircraft from different rooms with no noticeable effect. Some rooms have electronics and some do not.
  • I have opened the remote and the connections appear to be secure.
  • I have removed the blue center IR cover. There is no noticeable effect.

Thank you in advance for your help in the matter.

-107n00b

Avatar
CPD
PA
Member
September 24, 2012 - 10:21 pm
Member Since: November 18, 2011
Forum Posts: 1093
sp_UserOfflineSmall Offline

We've had a fair number of people who've had this problem, and they're all issues with the remote.

 

Look around in some of the older posts that are also labeled "range isssue" or stuff like that. Raptor has helped a few people with these problems and the solutions should be the same as your solution.

Avatar
107n00b
New Member
Members
September 25, 2012 - 11:23 am
Member Since: September 24, 2012
Forum Posts: 2
sp_UserOfflineSmall Offline

Hello CPD,

 

Thank you very much for your reply. I have looked at some older posts, but I could not find one that had a solution for my issue. I found several posts that involved range issues but I didn't see any solid solutions. Since I last posted, I have tried:

  • I have cleaned the IR receiver and transmitter.
  • I have also tried making the IR receiver level with the PCB.
  • I once again tried different rooms with different lighting conditions.

I would greatly appreciate any other suggestions that you might have. Thank you in advance for your assistance.

 

-107n00b

Forum Timezone: Australia/Sydney

Most Users Ever Online: 84

Currently Online:
8 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

Old_Iron_Spine: 308

bvc: 250

Redfive: 221

Freeonthree: 214

MikeK: 172

drewdane: 155

Member Stats:

Guest Posters: 2

Members: 1650

Moderators: 0

Admins: 3

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 15

Topics: 1262

Posts: 8128

Newest Members:

samanthabaker1202, Projectdiy, ter, gzdenek, cyclib, ron hallam

Administrators: Syma Freak: 1459, Supernova: 771, JamDJ: 258